Kinderen en incontinentie

Informatie over bedplassen

Kinderen met astma hebben moeite met hun ademhaling, kinderen die in bed plassen hebben moeitemet hun blaas. In allebei de gevallen kunnen kinderen er met wat hulp gemakkelijker mee omgaan. Je denkt vast dat je het enige kind op de hele wereld bent dat wel eens in bed plast. Nou, dat is niet waar. Er zijn duizenden kinderen die in bed plassen. Wist je dat bedplassen na astma de meest voorkomende gezondheidsklacht is bij kinderen? Er zijn heel veel kinderen bij jou op school en op je sportclub met hetzelfde blaasprobleem. Je bent dus niet de enige!

Wat gebeurt er in je lijf

Al het bloed in je lichaam stroomt via de nieren, waar een gedeelte ervan wordt omgezet in plas (urine). Vanuit de nieren gaat de plas naar de blaas,die daardoor langzaam volloopt. Als de blaas vol is, geeft hij aan het plascentrum in de hersenen door dat je moet plassen. Dan loopt je plas door de plasbuis naar buiten.

Op deze tekening zie je hoe het werkt:


Kinderen plassen om verschillende redenen in bed

Je blaas is net een ballon, die opzwelt als je drinkt. In je blaas wordt je plas bewaard. Bij sommige kinderen weet de blaas nog niet dat hij nóg verder moet opzwellen zodat alle plas van overdag erin past. Daarom wordt hijook ‘s nachts niet groot genoeg om alle plas te kunnen vasthouden.Bij andere kinderen maken de nieren ’s nachts te veel plas, omdat hunhersenen nog niet hebben geleerd hoe ze minder plas moeten maken.Wat de reden voor bedplassen ook is: kinderen die er last van hebben krijgen ’s nachts in hun hersenen geen signaal van de blaas dat ze op moeten staan om naar de wc te gaan. Dan plassen ze dus in bed.


Wat kun je eraan doen?

Goed nieuws! Er is iets aan te doen. Eerst kun je erover praten met je ouders of andere familieleden. Misschien hadden zij ook wel last van bedplassen, want het komt in sommige families wel vaker voor.

Met DryNites® absorberende broekjes blijf je ’s nachts droog. DryNites® absorberende broekjes zijn dunne broekjes die onder je pyjama zitten, zodat niemand ziet dat je ze aanhebt. Met DryNites® absorberende broekjes kun je gewoon alles doen. Dus ook op kamp gaan of een nachtje uit logeren is geen enkel probleem!

Meer informatie over bedplassen vindt u op de website www.drynites.nl