Kinderen en incontinentie

Continence Care

Kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand hebben extra aandacht nodig. Het duurt soms langer dan bij andere kinderen voordat zij overdag en ’s nachts hun blaas en darmen onder controle hebben. Het aanleren van controle over blaas en darmen vergt nogal wat deskundigheid. 

De leeftijd waarop kinderen die geen extra aandacht nodig hebben de controle over blaas en darmen ontwikkelen ligt tussen 22 maanden en 4 jaar voor zindelijkheid overdag en tussen 2 en 5 jaar voor zindelijkheid ’s nachts. Deze vaardigheden ontwikkelen kinderen vaak op verschillende leeftijden, net als andere vaardigheden die je aanleert als kind, zoals leren lopen of praten. 

Er zijn duizenden kinderen die in bed plassen. Wist u dat bedplassen na astma de meest voorkomende gezondheidsklacht is bij kinderen? Kinderen plassen om verschillende redenen in bed. 

Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe leg je een kind uit wat er in het lichaam gebeurt, verschillende oorzaken van het bedplassen en wat kun je er aan doen? Desgewenst kunt u de informatie ook uitprinten om aan uw cliënt mee te geven.